Častni profesor Medicinske fakultete Gregor Jemec prejme jubilejno nagrado fundacije LEO

Profesor Gregor Jemec

Foto: Sara Galbiati

Ob svoji 40. obletnici je fundacija LEO profesorju, doktorju medicine in doktorju znanosti Gregorju Jemcu podelila jubilejno nagrado za izjemen prispevek k raziskavam kože. Nagrada, vredna 5 milijonov DKK (670.500 EUR), bo namenjena raziskavam in organizaciji mednarodnega simpozija.

Fundacija LEO je danes počastila profesorja dermatologije in vodjo raziskav v bolnišnici Zealand, profesorja Gregorja Jemca, za njegov izjemen prispevek k raziskavam kože – še posebej za pionirsko in vztrajno delo pri kronični kožni bolezni hidradenitis suppurativa (HS).

Profesor Gregor Jemec že več kot 30 let raziskuje kožo in njene bolezni ter je na tem področju eden najbolj citiranih raziskovalcev na Danskem. Je avtor več kot 800 publikacij in eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za HS, kožno bolezen, ki povzroča boleče razjede. Raziskave kažejo, da od 1 do 4 odstotke svetovnega prebivalstva trpi za HS.

»Profesor Gregor Jemec je prejel jubilejno nagrado fundacije LEO za svojo vizionarsko in obsežno raziskavo kože in njenih bolezni. Profesor Gregor Jemec ni le odličen, predan in mednarodno priznan znanstvenik, temveč je tudi med 10 najbolj citiranimi dermatologi na svetu ter najpogosteje citiran pri raziskavah HS. Njegova vztrajnost in dosežki so izjemni, zato smo ponosni, da mu lahko podelimo to častno nagrado,« je povedal profesor Peter Schwarz, član upravnega odbora fundacije LEO in predsednik odbora za donacije fundacije.

»Profesor Gregor Jemec je svoje akademsko življenje posvetil tej večinoma neznani, a precej pogosti bolezni HS. Njegove raziskave so močno prispevale k razumevanju bolezni in koristijo tako zdravstvenim delavcem kot številnim ljudem, ki živijo s to boleznijo po vsem svetu,« dodaja profesor Peter Schwarz.

Profesor Gregor Jemec je leta 1984 diplomiral na Univerzi v Københavnu kot zdravnik, leta 1992 pa je postal specialist dermatovenerologije. Njegova doktorska disertacija iz leta 1998 je bila osredotočena na HS, bolezen, ki ji dermatologi takrat niso namenjali veliko pozornosti. Velik del njegove zgodnje raziskave je bil usmerjen v opisovanje, definiranje in predstavljanje te bolezni. Njegova dela so bila objavljena v revijah, kot so New England Journal of Medicine, The Lancet in British Journal of Dermatology.

Nedavno je profesor Gregor Jemec vodil raziskovalno skupino, ki je junija 2024 poslala poročilo o HS Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). To je bilo tretje tovrstno poročilo na področju kožnih bolezni, vendar prvo iz danskega raziskovalnega inštituta. Prejšnji poročili sta obravnavali luskavico in ekceme ter ju je vodila britanska akademska institucija.

»Izjemna čast in veliko veselje je prejeti to jubilejno nagrado fundacije LEO. Cenjenje dela te osrečuje. Nagrada ni le priznanje mojemu delu, ampak tudi poklon pacientom in sodelavcem, ki sem jih srečal v svoji karieri. Veselim se nadaljnjega dela, da bi izboljšal življenja ljudi, ki živijo s HS,« je povedal profesor Gregor Jemec.