Erasmus+ javni razpis za sofinanciranje mobilnosti osebja za namen poučevanja (in kombinacije poučevanja z usposabljanjem) 2024/2025

1.      Uvodno

Na podlagi odobrenih sredstev Evropske komisije je Univerza v Ljubljani podpisala sporazum s Centrom RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), v okviru katerega objavlja Razpis za sofinanciranje mobilnosti učnega osebja (tako za izvedbo predavanj učnega osebja Univerze v Ljubljani v tujini, kakor tudi za zaposlene iz tujih podjetij, ki jih članice Univerze v Ljubljani povabijo, da pri njih opravljajo pedagoško dejavnost).

Mobilnost osebja za namen poučevanja (Erasmus+ STA) ali za namen poučevanja in usposabljanja (Erasmus+ STAT) v okviru programa Erasmus+ (KA131) se nanaša na mobilnost učnega osebja visokošolskih institucij z namenom izvajanja pedagoških obveznosti/in usposabljanja na instituciji gostiteljici v tujini (in na daljavo).

Kot partnerske visokošolske institucije so v okviru tega razpisa opredeljene institucije v programskih in partnerskih državah, s katerimi ima Univerza v Ljubljani podpisan veljaven Erasmus+ medinstitucionalni sporazum med partnerskimi oziroma programskimi državami za izvedbo mobilnosti pedagoškega osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja).

Kot programske države opredeljujemo države članice Evropske unije, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško, Turčijo, Republiko Severna Makedonija in Srbijo ter tretje države, povezane s programom Erasmus+ (Andora, Monako, San Marino, Vatikan, Ferski otoki, Švica in Velika Britanija). Partnerske države so tretje države, ki niso povezane s programom Erasmus+.

 

V okviru tega razpisa je mogoče odobriti Erasmus+  sofinanciranje za:

  • mobilnosti pedagoškega osebja Univerze v Ljubljani, da na partnerski instituciji v upravičenih državah izvede mobilnost z namenom poučevanja;
  • mobilnosti pedagoškega osebja Univerze v Ljubljani, da na partnerski instituciji v upravičenih državah izvede mobilnost z namenom poučevanja v kombinaciji z aktivnostjo usposabljanja med istim obdobjem v tujini;
  • mobilnosti zaposlenih iz javnih ali zasebnih organizacij v upravičenih državah, ki so aktivni na trgu dela ali področju izobraževanja, usposabljanja in mladine (npr. javno ali zasebno, malo, srednje ali veliko podjetje; raziskovalni inštituti; šola, zavod ali center za izobraževanje na katerikoli ravni), ki jih članice Univerze v Ljubljani povabijo z namenom opravljanja pedagoške dejavnosti

Cilji tovrstne mobilnosti so:

  • izboljšanje kompetenc, ki so povezane s strokovnimi profili;
  • širše razumevanje praks, politik in sistemov, na področju izobraževanja in usposabljanja
  • okrepljene zmogljivosti za uvedbo sprememb glede posodobitev in mednarodnega sodelovanja v izobraževalnih organizacijah;
  • izboljšanje kakovosti dela in aktivnosti v korist študentov;
  • okrepljena podpora in spodbujanje dejavnosti mobilnosti za študente;
  • večje možnosti za strokovni in poklicni razvoj;
  • izboljšanje znanja tujih jezikov;
  • povečanje motivacije in zadovoljstva pri vsakdanjem delu.

Organizacija gostiteljica se mora strinjati s programom nalog, ki ga bo opravljal gostujoči učitelj, kar potrdi s podpisom Sporazuma za mobilnost osebja z namenom poučevanja /in usposabljanja (Staff Mobility Agreement for Teaching/and Training) pred začetkom obdobja mobilnosti.

 

2.      Upravičeni prijavitelji in osnovni pogoji, ki jih morajo prijavitelji izpolnjevati

Prijavitelj mora izvajati mobilnost v upravičeni državi, ki ni država organizacije pošiljateljice ali država stalnega prebivališča prijavitelja.

Prijavitelj na ta razpis je lahko:

  • zaposleni na Univerzi v Ljubljani (v delovnem razmerju, ki ustreza Zakonu o delovnih razmerjih − zaposleni za določen/nedoločen čas, polno ali delno). Če je udeleženec hkrati v delovnem razmerju na drugem visokošolskem zavodu oziroma višji strokovni šoli, mora predložiti potrdilo tega zavoda oz. šole, da za isto mobilnost ni prejel sofinanciranja drugega delodajalca;
  • zaposleni iz javnih ali zasebnih organizacij iz upravičenih držav, pri čemer mora biti državljan programskih držav ali državljan druge države, ki je zaposlen in živi v programski državi.

Prijavitelj mobilnost lahko izvede na katerikoli visokošolski instituciji v upravičenih državah, s katero ima članica sklenjen veljaven Erasmus+ medinstitucionalni sporazum med partnerskimi in programskimi državami. Izjema so vabljeni predavatelji iz javnih ali zasebnih organizacij iz upravičenih držav. Seznam sklenjenih Erasmus+ medinstitucionalnih sporazumov na UL MF je na voljo tukaj.

Obdobje fizične mobilnosti v tujini lahko zaposleni kombinira z izvedbo virtualne mobilnosti, do skupnega trajanja največ 2 meseca, pri čem virtualni del mobilnosti ni financiran s sredstvi Erasmus+.

 

3.      Trajanje posamezne mobilnosti

 Na razpis je mogoče prijaviti mobilnosti, ki bodo izvedene od 1. 10. 2024 do najkasneje 30. 9. 2025.

Dotacija se ne sme dodeliti za aktivnosti, ki so se že končale v času oddaje vloge za dotacijo in za katere ni bila izdana pogodba o Erasmus+ financiranju pred začetkom mobilnosti.

Skupno trajanje obdobja mobilnosti v okviru tega razpisa ne sme presegati 2 mesecev (60 dni) in mora trajati najmanj 2 zaporedna dneva za posamezno dejavnost mobilnosti v programskih državah oziroma vsaj 5 zaporednih dni za posamezno dejavnost mobilnosti v partnerskih državah. Za vabljene zaposlene iz javnih ali zasebnih organizacij iz upravičenih držav je minimalno trajanje 1 dan). Dnevom mobilnosti se lahko doda največ en dan (oz. do največ tri dni pri zelenem potovanju) za pot pred prvim dnem dejavnosti v tujini in/ali en dan (oz. do največ tri dni pri zelenem potovanju) za pot po zadnjem dnevu aktivnosti.

Mobilnost se ne sme začeti v petek, soboto ali nedeljo in ne končati v ponedeljek ter mora potekati strnjeno.

V primeru izvedbe mobilnosti z namenom poučevanja mora poučevanje zajemati vsaj 8 ur poučevanja na teden (ali za katero koli krajše obdobje bivanja). Obdobje v tujini lahko združuje dejavnosti poučevanja in usposabljanja. V tem primeru se obseg poučevanja zmanjša na 4 ure poučevanja na teden (ali kakršno koli krajše obdobje obiska). Namen usposabljanja pedagoškega osebja (v kombinaciji s poučevanjem) je razvijati pedagoške spretnosti in spretnosti na področju oblikovanja učnih načrtov. Za vabljeno osebje iz podjetij ni določeno najmanjše število ur poučevanja. Če mobilnost traja dlje od enega tedna, mora biti minimalno število ur poučevanja sorazmerno s trajanjem mobilnosti v tistem tednu (1,6 pedagoške ure na dan pri STA in 0,8 pedagoške ure na dan pri STAT).

 

4.      Erasmus+ finančna dotacija za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja)

Erasmus+ STA finančna dotacija je namenjena kritju potnih stroškov in stroškov bivanja v tujini.

Najvišji znesek dotacije predstavlja vsoto dotacije za bivanje in dotacije za pot. V skladu s slovensko zakonodajo se prijavitelju izplača dotacija v višini dejanskih stroškov, skladno z obračunanim potnim nalogom. Pogoj za financiranje mobilnosti je, da je zaposleni za celotni čas mobilnosti v kraju gostujoče institucije.

V okviru tega razpisa veljajo pri odobritvi Erasmus+ financiranja za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja) naslednje omejitve:

  • odobrenim prijaviteljem (učiteljem UL in gostujočim strokovnjakom) se odobri Erasmus+ STA financiranje za največ 30 dni (izključujoč dneve za pot);
  • izjema so učitelji, ki potrebujejo daljšo mobilnost za namen habilitacije. Tem učiteljem se na podlagi potrdila, podpisanega s strani dekana in kadrovske službe, odobri financiranje za največ 60 dni;
  • učitelj lahko izvede do največ 2 mobilnosti, do skupne vsote 30 dni (izključujoč dneve za pot), a na posamezni instituciji le po eno mobilnost. Ta omejitev se glede na razpoložljiva sredstva lahko še naknadno (v drugem semestru) spremeni.

 

Tabela 1: Najvišji zneski Erasmus+ dotacije  za bivanje glede na državo mobilnosti 

DRŽAVA MOBILNOSTI

1.    do 14. dan mobilnosti

15. do 60. dan mobilnosti

 

Znesek na dan  v EUR

Znesek na dan v EUR

Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Italija, Luksemburg, Lihtenštajn, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska

 

Partnerske države regije 13 in 14: Švica, Velika Britanija, Ferski otoki, Monako, Andora, San Marino in Vatikan

 

ostale partnerske države

190

133

Ciper, Češka, Estonija, Grčija, Latvija, Malta, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija

 

170

119

Bolgarija, Hrvaška, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Turčija, Severna Makedonija, Srbija

148

104

 

Pri izračunu (najvišje) dotacije za pot se uporabi kalkulator razdalj (enosmerna zračna linija), ki je dostopen na povezavi. Način prevoza ne vpliva na izračun.

Za mobilnosti, do katerih je izračun razdalje (po kalkulatorju) do kraja mobilnosti nižji od 500 km udeleženci praviloma uporabljajo prevozna sredstva z nizkimi emisijam (zeleno potovanje).

Tabela 2: Izračun dotacije za pot na udeleženca glede na oddaljenost (po kalkulatorju Erasmus) gostujoče institucije. V izračunu se za kraj odhoda upošteva sedež UL; Ljubljana 

ODDALJENOST DO KRAJA MOBILNOSTI (IZRAČUN Z EU KALKULATORJEM RAZDALJ)

STANDARDNO POTOVANJE (IZPLAČILO NA UDELEŽENCA)

ZELENO POTOVANJE+ DO max. 6 DODATNI DNEVI ZA POT (IZPLAČILO NA UDELEŽENCA)

med 10 in 99 km

28€

56€

med 100 in 499 km

211€

285€

med 500 in 1999 km

309€

417€

med 2000 in 2999 km

395€

535€

med 3000 in 3999 km

580€

785€

med 4000 in 7999 km

1188€

1188€

8000 km+

1735€

1735€

 

Višja dotacija za zeleno potovanje bo v okviru tega razpisa dodeljena zaposlenim, ki bodo večino poti v kraj mobilnosti in nazaj potovali z avtobusom, vlakom in/ali drugim skupinskim prevozom (npr. GoOpti ...). Višja dotacija za zeleno potovanje bo zaposlenemu dodeljena po zaključku mobilnosti, ob predložitvi ustreznih dokazil o načinu potovanja. Zaposlenemu se lahko za izvedbo zelenega potovanja dodeli do dodatno največ 6 (do 3 za vsako smer potovanja) financiranih dni za pot (za standardno potovanje do največ 2 dni), če bo iz dokazil razvidno, da je za izvedbo zelenega potovanja dejansko potreboval te dodatne dneve.

Upravičeni stroški so:

Dotacija za bivanje: dnevnice, namestitev, lokalni prevoz in zdravstveno zavarovanje za tujino

Dotacija za pot: stroški prevoza od kraja bivanja do kraja mobilnosti na dan prihoda in odhoda

 

5.      Postopek prijave

Zaposleni oddajo prijavo za ERASMUS+ STA(T) na svoji matični članici, okvirno mesec dni pred začetkom mobilnosti. Pogoj za prijavo je izpolnjen in z vseh strani podpisan Erasmus+ Sporazum za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja)/ Erasmus+ Mobility Agreement for Teaching (and Training), ki ga zaposleni priloži prijavi ter podpisan Erasmus+ medinstitucionalni sporazum z gostujočo univerzo (kar pred oddajo prijave preveri Erasmus+ koordinator na članici). O ustreznosti vsebine mobilnosti in odobritvi prijave odloči odgovorna oseba na članici (dekan/ Erasmus+ koordinator/ vodja službe oziroma oddelka) s podpisom Erasmus+ Sporazuma za mobilnost osebja z namenom poučevanja (in usposabljanja). 

 

Na UL MF dokumentacijo posredujte v Mednarodno pisarno, mag. Jerneja Čelofiga (jerneja.celofiga(at)mf.uni-lj.si).

  • Odobrene prijave UL MF ob petkih posreduje Univerzitetni službi za mednarodno sodelovanje (USMS);
  • Po prejemu prijave USMS prijavitelje obvesti o odobritvi prijave na razpis in posreduje navodila o oddaji spletne prijave za Erasmus+ STA(T) dotacijo, ki mora biti oddana vsaj 10 delovnih dni pred začetkom mobilnosti

 

Zaposleni, ki bi želeli izvesti več mobilnosti, prijave oddajajo zaporedoma; Za vsako naslednjo mobilnost prijavo oddajo po zaključku predhodne mobilnosti (oddaja zaključne dokumentacije v spletni prijavi).

Vsaka mobilnost je upravičena do dodelitve zgolj ene dotacije iz proračuna EU.

Dotacija ne sme biti namenjena ali uporabljena za ustvarjanje dobička za prejemnika. Finančni prenosi morajo biti transparentni, sledljivi in dokazljivi.

Dovoljena je mobilnost visokošolskega osebja, ki za obdobje mobilnosti ne prejme dotacije EU (zero-grant), pri čemer pa lahko izkoristi prednosti programa ERASMUS+.

Osebe s posebnimi potrebami lahko zaprosijo za sofinanciranje dodatnih stroškov, ki bi utegnili nastati v času mobilnosti.

 

6.       Način razporejanja sredstev in oddaja spletne vloge za dodelitev Erasmus + STA dotacije

Univerzitetna služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani bo sprejemala prijave članic od 16. 9. 2024 do porabe razpoložljivih sredstev, dodeljenih s strani Nacionalne agencije oziroma najkasneje do 1. 9. 2025.

Po prejemu prijave bodo zaposleni s strani USMS prejeli navodila o oddaji spletne prijave za Erasmus+ STA dotacijo. Pogoj za odobritev Erasmus+ STA /STAT dotacije je pravočasno in ustrezno oddana spletna vloga za Erasmus+ financiranje preko portala VIS, na podlagi katere bo Univerza izdala Sporazum o Erasmus+ finančni dotaciji. Spletna prijava za Erasmus+ finančno pomoč mora biti oddana vsaj 10 dni pred začetkom mobilnosti. Dostop do spletne vloge bodo imeli le izbrani kandidati, na naslovu;

https://studij.uni-lj.si/finpomoczaposleni/finpomoczap_prva.asp

V spletni vlogi morajo kandidati poleg osebnih podatkov in informacij o mobilnosti naložiti tudi Sporazum za mobilnost učnega osebja  (Erasmus + Staff mobility for teaching/and training; Mobility  Agreement), ki mora biti potrjen s strani odgovorne osebe na matični članici in institucije gostiteljice. Po oddani popolni spletni vlogi bodo kandidati na elektronski naslov prejeli Sporazum o Erasmus+ STA dotaciji.

Pogoj za izplačilo Erasmus+ dotacije je prav tako izdan potni nalog na matični fakulteti. Odgovornost zaposlenega je, da si skladno z navodili matične članice uredi potni nalog za službeno potovanje pred začetkom mobilnosti.

Zaposlenim, ki pred mobilnostjo ne bodo imeli podpisanega Sporazuma o Erasmus+ STA/STAT dotaciji in urejenega potnega naloga na matični fakulteti, ne bomo mogli izplačati Erasmus+ dotacije!

Odobritev financiranja Erasmus+ STA/STAT mobilnosti bo potekalo do porabe sredstev, dodeljenih s strani Nacionalne agencije.

 

7.      Po realizaciji mobilnosti

Najkasneje v roku 14 dni po zaključku mobilnosti mora zaposleni, ki mu je bilo sofinanciranje odobreno, preko spletne prijave oddati zaključno dokumentacijo:

  • Potrdilo o izvedeni Erasmus+ STA(T) mobilnosti (Letter of confirmation for Erasmus+ STA(T)  mobility)
  • Obrazec Obračun upravičenih stroškov za Erasmus+ STA/STT mobilnost, potrjen s strani matične institucije. (Originalna dokazila se morajo hraniti na matični članici še 5 let po prejemu končnega nakazila).
  • Končno poročilo o Erasmus+ STT mobilnosti (EU Survey). Oddaja končnega poročila je pogoj za prejem Erasmus+ STA/STAT dotacije. Končno poročilo je v času do 14 dni po zaključku mobilnosti poslano prijaviteljem s strani Evropske komisije neposredno na elektronski naslov. Na spletno prijavo naložijo izpis (pdf datoteko)

 

Po oddaji zaključne dokumentacije se obračuna končna višina Erasmus+ STA/STAT dotacije, v skladu s 4. točko tega razpisa. Izplačilo dotacije bo opravljeno predvidoma najkasneje v 30 dneh po prejemu in odobritvi vseh dokumentov, zahtevanih s strani Univerze v Ljubljani, na račun članice udeleženca. Članica, skladno s slovensko zakonodajo, zaposlenemu povrne le stroške mobilnosti, ki so opredeljeni in obračunani v potnem nalogu, do višine, opredeljene v Sporazumu o Erasmus+ STA/STAT finančni dotaciji. Morebitni preostanek dodeljenih sredstev članica nameni za izvedbo dodatnih Erasmus+ dejavnosti na članici.

Univerza v Ljubljani je dolžna izplačati samo sredstva, ki jih prejme od Nacionalne agencije (Cmepius).

 

8.      Spremembe pogojev razpisa

Izvajalec si pridružuje pravico, da v primeru spremenjenih finančnih pogojev ali izrednih pogojev/ pojava višje sile spremeni oz. dopolni pogoje financiranja in roke upravičenosti razpisa, ki jih lahko opravi kadarkoli. O vseh spremembah in novostih bo izvajalec obveščal z objavami na spletnem mestu UL.

 

9.      Dodatne informacije

Jerneja Čelofiga

Medicinska fakulteta - Mednarodna pisarna

Korytkova 2a, 1000 Ljubljana

Tel.: (01) 543 7801, elektronski naslov: jerneja.celofiga(at)mf.uni-lj.si

 

Priloge:

 

banner5.jpg