EUTOPIA_HEALTH Science Cafe: Znanost v udobju dnevne sobe - pogovori o spanju

Znanost se prepogosto odvija za zaprtimi vrati laboratorijev in raziskovalnih inštitutov, ločena od vsakdanjega življenja ljudi, ki bi lahko imeli največ koristi od njenih odkritij. Da bi znanost resnično služila družbi, jo je treba približati ljudem, jih vključiti v pogovore in jim ponuditi prostor za zastavljanje vprašanj ter izmenjavo mnenj. S tem, ko znanstvene razprave pripeljemo v javne prostore, omogočamo, da se premosti razkorak med znanstveniki in širšo javnostjo in tako gradimo skupnost, ki razume, kako znanstvena spoznanja vplivajo na njihovo življenje in prihodnost.

Na svetovni dan duševnega zdravja, 10.10.2024, je v udobju dnevnega družabnega prostora na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča potekal prvi EUTOPIA_HEALTH Science Cafe. Dogodek je združil starše otrok z motnjami v razvoju, strokovno osebje URI Soča in raziskovalke s Katedre za javno zdravje Medicinske fakultete UL. Osrednja tema pogovora je bilo spanje, vsak udeleženec pa je prispeval svoj edinstven košček v mozaik razprave. Motnje spanja so resen javnozdravstveni problem, saj povečujejo tveganje za kronične bolezni, zmanjšujejo kakovost življenja in negativno vplivajo na produktivnost ter varnost. Na dogodku so med seboj soočili poglede tisti, ki mirno in kakovostno spijo, tisti, ki imajo težave s spanjem ter strokovnjaki, ki preučujejo spanje z različnih zornih kotov.

a Wraber, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine predstavila, kako slab spanec vpliva na otroke in njihove starše, prav tako pa je z udeleženci delila prve ugotovitve študije o spanju, ki jo izvajajo na URI Soča. Spanec je eden od pomembnih vidikov vsakodnevnega funkcioniranja in vpliva na praktično vse ostale spektre življenja. Zaenkrat zbrani rezultati študije kažejo, da je slaba kakovost spanja pomembna težava otrok in staršev, obravnavanih na URI Soča, zato se moramo pričeti s to tematiko še bolj aktivno ukvarjati in jo vključiti v programe rehabilitacije. V nadaljevanju je Karin Bojc z Univerze v Ljubljani predstavila principe in bistvo občanske znanosti. Občanska znanost je del znanstvenega procesa, ki stremi k večjemu vključevanju širše javnosti v razvoj znanosti in iskanje odgovorov na raziskovalna vprašanja. S tem omogoča, da občani aktivno sodelujejo pri zbiranju podatkov, analizi in oblikovanju rešitev, kar spodbuja tako boljše razumevanje znanosti kot tudi tesnejše sodelovanje med znanstveniki in družbo.

Ob kavici, osvežilnih smutijih in slastnem pecivu se je dogodek nadaljeval s pogovorom, ki je potekal v zelo sproščenem vzdušju. Vsako vprašanje je odprlo prostor za nova raziskovanja in možnosti - kako dobro spimo in kaj je pravzaprav definicija dobrega spanca? Kako se soočamo z utrujenostjo po neprespanih nočeh, kako le-te vplivajo na naše delovanje in katera orodja in storitve so nam sploh na voljo, da prepoznamo ter rešujemo težave s spanjem? Kako dojemljivi smo za znanstvena dognanja glede pomembnosti spanja in ali se moški drugače soočajo s tem kot ženske? Pogovor bi se lahko vlekel pozno v popoldne, a nekaj vprašanj smo morali pustiti tudi za prihodnjič.

Vsi udeleženci so izrazili željo po več takih dogodkih, ker jim omogočajo ne le vpogled v znanstvene teme, ampak tudi priložnost, da se osebno povežejo z ostalimi, delijo lastne izkušnje in postavljajo vprašanja, ki se jih neposredno dotikajo v vsakdanjem življenju. Starši so dogodek pohvalili in izrazili željo, da bi se podobni dogodki še ponovili. Dragoceno jim je bilo slišati izkušnje drugih staršev in deliti svojo lastno. Na koncu dogodka so bili enotni, da je spanje pomembno in da že pogovor o tem pomaga in podpre. Po besedah doc. dr. Katje Groleger Sršen, Predstojnice Oddelka za (re)habilitacijo otrok na URI Soča in raziskovalko na Katedri za fizikalno in rehabilitacijsko medicino Medicinske fakultete UL,  takšni dogodki veliko pripomorejo k boljšemu razumevanju, ker “ko se s starši srečaš v bolj sproščenem vzdušju, se tudi oni bolj odprejo, zato taka oblika druženja prinese pomembno drugačne informacije kot ob formalnih pregledih in pogovorih.” 

Science Cafe je bil drugi v nizu javnih dogodkov projekta EUTOPIA_HEALTH, katerega cilj je približati znanost državljanom in industriji z vključevanjem javnosti v raziskovalne procese ter spodbujanjem sodelovanja med akademskimi ustanovami, podjetji in skupnostmi. Projekt želi ustvariti mostove med znanstvenimi spoznanji in realnimi potrebami ljudi ter industrije, da bi tako pospešil uporabo inovacij in izboljšal kakovost življenja v družbi.

 

Fotografije: Lasten arhiv

 

SL Financira Evropska unija_PANTONE.jpgEutopia_Health LOGO.png

Predavanja_2024.jpg

 

Diskusija_2024.2.jpg