"Izzivi in pasti kajenja tobaka in povezanih izdelkov" 7. kongres Slovenskega toksikološkega društva

Slovensko toksikološko društvo vabi na 7. kongres, ki bo potekal 5. novembra 2024 na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Kongres se bo osredotočal na zakonodajo, vpliv tobaka in povezanih izdelkov na zdravje ljudi ter molekularne mehanizme delovanja teh izdelkov.

 

Program pokriva zakonodajo, epidemiologijo, klinične primere in toksikologijo novih tobačnih izdelkov, pa tudi vplivov teh izdelkov na okolje.

 

Simpozij 1: Zakonodajni okvir in epidemiološko stanje

Zakonodajni okvir in izdelki, ki jih pokriva zakonodaja: Dr. Jože Hren in Nataša Blažko iz Ministrstva za zdravje bosta predstavila pravne vidike novih tobačnih in nikotinskih izdelkov v Sloveniji.

Novi tobačni in nikotinski izdelki v Sloveniji: Dr. Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo govorila o vplivih novih tobačnih izdelkov.

Primerjava vplivov segretih tobačnih izdelkov v Avstriji: Mag. Dr. Katharina Vejdovsky iz Avstrijske agencije za zdravje bo predstavila analizo vplivov segretih tobačnih izdelkov na zdravje.

Simpozij 2: Vpliv na človeka in okolje

Prizadetost pljuč zaradi kajenja: Dr. Katarina Osolnik iz Univerzitetne Klinike Golnik bo predstavila kronične in akutne manifestacije bolezni pljuč, povezanih s kajenjem.

Zastrupitve s tobačnimi izdelki: Asist. Matej Dobravc Verbič iz UKC Ljubljana bo predstavil klinične primere zastrupitev, povezanih s tobačnimi izdelki.

Vpliv mikroplastike iz cigaretnih filtrov: Prof. dr. Anita Jemec Kokalj bo spregovorila o vplivu cigaretnih filtrov na organizme v okolju.

Simpozij 3: Molekularni mehanizmi delovanja na človeka

Mehanizmi zasvojenosti in opuščanje kajenja: Dr. Tomaž Čakš iz Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja bo razpravljal o mehanizmih zasvojenosti z nikotinom in metodah za pomoč pri opuščanju.

Vpliv kajenja na razvojne nepravilnosti: Prof. dr. Ksenija Geršak iz UKC Ljubljana bo obravnavala vpliv kajenja na razvojne nepravilnosti.

Interakcije med kajenjem in zdravili: Prof. dr. Lucija Peterlin Mašič iz Fakultete za farmacijo bo predstavila interakcije med kajenjem in zdravili na recept.

 

Prim. dr. Lucija Perharič bo predstavila etnotoksikologijo.

 

Za zgodnjo prijavo (do vključno 18. oktobra 2024) znaša kotizacija 80 EUR, za člane društva 50 EUR in za študente ali upokojence prav tako 50 EUR. Po 18. oktobru 2024 se kotizacija zviša na 100 EUR oziroma 70 EUR za člane in študente.

 

Sodelovanje na Kongresu omogoča pridobitev licenčnih točk.