Javna promocija doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za umetniška dela na UL

V sredo, 12. junija, in četrtek, 13. junija je Univerza v Ljubljani pred svojim sedežem na Kongresnem trgu že tretje leto zapored organizirala javno podelitev doktorskih listin in priznanj za pomembna umetniška dela. Na dogodkih je bilo promoviranih 320 doktoric in doktorjev znanosti. 


Med njimi je bilo 68 doktoric in doktorjev znanosti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani iz interdisciplinarnih doktorskih študijskih programov Biomedicina, Statistika in Varstvo okolja. 


Slavnostni dogodki so bili obogateni s kulturno-umetniškim programom v sklopu Dneva za umetnost UL. Poleg doktoric in doktorjev znanosti ter prejemnikov priznanj za umetniška dela so se jih udeležili tudi njihovi mentorji, dekani članic UL, svojci in prijatelji. Prireditev je bila odprta za širšo javnost. 


Občinstvo so nagovorili rektor UL prof. dr. Gregor Majdič, prorektor za umetnost prof. mag. Matjaž Drevenšek, slavnostna govorka izr. prof. dr. Barbara Predan z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter slavnostni govorec prof. dr. Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.


Leta 2022 je Univerza v Ljubljani prvič organizirala javno promocijo novih doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za umetniška dela pred svojim sedežem. Rektor prof. dr. Gregor Majdič je izpostavil, da želijo s tem približati znanost in umetnost prebivalcem Ljubljane ter poudaril pomen njunega povezovanja za napredek človeštva in iskanje rešitev za boljše življenje.


Med podeljenimi nagradami je bila tudi nagrada dr. Ane Mayer Kansky za najbolj odmevna doktorska dela, ki so jih prejeli dr. Alan Lukežič, dr. Vesna Mihelič Oražem, dr. Petar Gidaković, dr. Birgitte Juul Nielsen, dr. Tim Kambič in dr. Jaka Vodeb.


Pokroviteljica dogodka je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

01350837.jpg

 

01350877.jpg

 

01350881.jpg

 

01350883.jpg

 

01351068.jpg

 

01351070.jpg

 

01351073.jpg

Foto: Nebojša tejić/STA