Medicinska fakulteta UL bo koordinirala sodelovanje Onkološkega inštituta Ljubljana kot pridruženega člana Univerze v Ljubljani

23. 10. 2024

Rektor Univerze v Ljubljani (UL), prof. dr. Gregor Majdič, in direktorica OI Ljubljana, Zlata Štiblar Kisić, sta podpisala sporazum o pridruženem članstvu. Pridruženo članstvo Onkološkega inštituta Ljubljana (OI Ljubljana) Univerzi v Ljubljani (UL) je na septembrski seji potrdil Senat Univerze v Ljubljani.

Za koordinacijo sodelovanja in delovanja OI Ljubljana v okviru pridruženega članstva UL bo v imenu Univerze v Ljubljani skrbela Medicinska fakulteta UL.

Vključitev OI Ljubljana med pridružene člane UL bo prispevala k višji stopnji kakovosti študija na Univerzi v Ljubljani, krepitvi vrhunskega raziskovalnega dela na obeh ustanovah in še izboljšala prenos znanja in inovacij do pacientov. Instituciji bosta nadgradili in okrepili dosedanje sodelovanje predvsem na področjih znanstvenoraziskovalne in izobraževalne dejavnosti s področja medicine, dentalne medicine, zdravstvene nege, farmacije in drugih področjih v okviru UL; pri prenosu znanja v klinično prakso, pa tudi na področju založništva strokovne in znanstvene literature.

Podpis sporazuma o pridruženem članstvu med Univerzo v Ljubljani in Onkološkim inštitutom predstavlja pomembno nadgradnjo in formalizacijo že sedaj dobrih odnosov, hkrati pa predstavlja del naših širših prizadevanj za ureditev statusa razvojne medicine v Sloveniji, je povedal prof. dr. Gregor Majdič. »Pomen razvojne medicine je bil v zadnjih letih močno zapostavljen, a brez te ni dobrega zdravstva in z zanemarjanjem razvoja medicine bo Slovenija začela zaostajati pri vrhunski zdravstveni oskrbi za drugimi razvitimi državami na škodo bolnikov.«

Dodal je, da je v Sloveniji, ki je majhna tudi po raziskovalnih in izobraževalnih kapacitetah, toliko bolj pomembno, da akademske ustanove med seboj sodelujejo in ne tekmujejo. »Poleg današnjega podpisa sporazuma med Univerzo v Ljubljani in Onkološkim inštitutom Ljubljana se zato že dogovarjamo o tesnejšem sodelovanju na področju zdravstva tudi z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana ter nekaterimi regionalnimi bolnišnicami z namenom ustanovitve široke mreže, ki bo omogočala nadaljnji razvoj na področju medicine v korist bolnikov. Podpis sporazuma o pridruženem članstvu bo zagotovo spodbudil še tesnejše sodelovanje med Univerzo v Ljubljani in Onkološkim inštitutom Ljubljana tako na področju izobraževanja kot na področju raziskovanja, pri tem sodelovanju pa je morda najpomembnejše to, da bomo na ta način omogočali hitrejši prenos znanja iz laboratorijev v klinično prakso in s tem še izboljšali odlično medicinsko oskrbo, ki so jo deležni bolniki z rakavimi obolenji.«  

»S pridružitvijo Onkološkega inštituta Ljubljana Univerzi v Ljubljani krepimo naše dosedanje sodelovanje in odpiramo nove priložnosti za še tesnejše povezovanje na področju izobraževanja in raziskovanja. Prepričana sem, da bomo z združevanjem vrhunskega strokovnega znanja obeh institucij dosegli še boljše rezultate, ki bodo prispevali k napredku medicinske znanosti in izboljšanju oskrbe bolnikov z rakom. To je pomemben korak k nadgradnji našega poslanstva v pridobivanju in prenosu novega znanja v klinično prakso. Pridruženo članstvo Univerze v Ljubljani nam omogoča multidisciplinaren pristop, kar povečuje možnosti za znanstvenoraziskovalni napredek in izboljšanje oskrbe naših bolnikov,« je povedala Zlata Štiblar Kisić, direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana.

»Močno si prizadevamo, da bi v prihodnje pridobili evropsko akreditacijo »Center za celostno obvladovanje raka«, kar zahteva pomembne korake na področju inovacij in prenosa tehnologij v prakso. Prepričana sem, da bo to pridruženo članstvo ključno pri doseganju teh ciljev in da bomo skupaj še bolje služili našim bolnikom ter prispevali k večji dobrobiti družbe,« je še dodala.

BOR_8920.jpg

Foto: Bor Slana/STA