Prof. dr. Damjana Rozman prejela Zoisovo nagrado, prof. dr. Mitja Lainščak pa Zoisovo priznanje

Prof. dr. Damjana Rozman z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je prejemnica prestižne Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju biokemije, molekularne biologije in funkcijske genomike. Prof. dr. Mitja Lainščak z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Splošne bolnišnice Murska Sobota pa je prejel Zoisovo priznanje za pomembne dosežke na področju srčno-žilne medicine.

Prof. dr. Damjana Rozman je s sodelavci razvila novo metodo, ki omogoča preučevanje vloge in tvorbe holesterola pri kompleksnih boleznih jeter, vključno z rakom jeter. Ugotovila je, da se te bolezni pomembno razlikujejo glede na spol, in opredelila možnosti spolu prilagojenega zdravljenja. Raziskave izražanja genov so imele pomemben vpliv tudi med pandemijo covida-19, kjer je odkrila povezave med molekulami, iz katerih nastaja holesterol, in resnostjo bolezni. Izsledki prispevajo k boljšemu razumevanju in zdravljenju obeh spolov.

Prof. dr. Mitja Lainščak je med vodilnimi strokovnjaki na področju srčno-žilne medicine, zlasti pri preučevanju srčnega popuščanja. Njegove raziskave so pomembno prispevale k izboljšanju obravnave bolnikov. Soustvarjal je nove evropske smernice za obravnavo in zdravljenje, ki jih upošteva medicinska skupnost po vsem svetu. Pojasnil je nekatere mehanizme vnetja srčne mišice, vključno s posledicami po cepljenju proti covidu-19, ter razvil učinkovite strategije rehabilitacije s poudarkom na telesni sestavi bolnikov. Njegovo delo je pomembno tako za klinično prakso kot za načrtovanje novih raziskav na področju srčno-žilnih bolezni.

Zoisova nagrada, ki je najvišje priznanje Republike Slovenije za znanstvenoraziskovalne dosežke, se podeljuje za izjemne dosežke v znanosti. Gre za izjemno prestižno nagrado, ki poudarja pomen znanstvenih in raziskovalnih dosežkov za družbeni in gospodarski razvoj države. Nagrada izpostavlja posameznike, ki s svojim delom trajno prispevajo k napredku znanosti, ter jih postavlja kot vzor naslednjim generacijam raziskovalcev.

Priznanja, kot so Zoisove nagrade, ne le izpostavljajo dosežke vrhunskih znanstvenikov, temveč tudi navdihujejo in motivirajo javnost. S tem, ko postanejo znanstveni dosežki bolj razumljivi in dostopni, se krepi zaupanje v znanost ter se pokaže, kako pomembno vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja vseh nas.

Spoštovana prof. dr. Damjana Rozman in prof. dr. Mitja Lainščak, iskrene čestitke.

 

Rozman 2.JPG

Lainščak 1.JPG

Avtor fotografij: Peter Irman