Klinična prehrana 1

 

Vsebina

Uvod v klinično prehrano in osnovni koncepti klinične prehrane:

  • Opredelitev prehranske terminologije;
  • Energijska in beljakovinska bilanca;
  • Sestava telesa;
  • Proces prehranske obravnave;
  • Opredelitev podhranjenosti povezane z bolezenskimi stanji: presejanje, obravnava, diagnoza motenj prehranjenosti;
  • Vpliv podhranjenosti na delovanje telesa;
  • Vpliv podhranjenosti na razvoj kaheksije pri kroničnih boleznih;
  • Prevalenca podhranjenosti pri ogroženih populacijah in različnih bolezenskih stanjih;
  • Opredelitev in obravnava pre-hranjenosti: funkcionalne in klinične posledice;
  • Prikaz uporabe znanja klinične prehrane v perioperativnem obdobju

Kompetence, ki jih pridobijo študenti:

  • Poznavanje vloge in pomena klinične prehrane v medicini.
  • Študent zna opredeliti prehransko ogroženost in podhranjenost z ustreznimi orodji.
  • Študent razume osnovne povezave med prehranskim vnosom in presnovnim stanjem v zdravju in bolezenskih stanjih, s poudarkom na specifičnih prehranskih potrebah različnih populacijskih skupin in individualni obravnavi bolnikov.
  • Študent razume in zna opredeliti motnej prehranjenosti in terapevtske pristope.

Vsebina predmeta je usklajena z globalnim kurikulumom klinične prehrane v okviru ESPEN LLL sistema. Pri predmetu bosta izvedena 2 učna modula LLL z mednarodnimi krediti


PDF dokument

PDF dokument


REŽIM ŠTUDIJA

(REŽIM ŠTUDIJA)


URNIK

 

URNIK KLINIČNA PREHRANA 1 (2024-2025)

 


OBVESTILA O PREDMETU


DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU

Nosilci predmeta


izr. prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med.
E: nada.rotovnik-kozjek(at)mf.uni-lj.si
T: 01 431 3124
Mobi: 031 790 319

Informacije


Katedra za interno medicino:
E: interna(at)mf.uni-lj.si
T: 01 431 3124
Mobi: 031 790 319

URADNE URE


Katedra za interno medicino:
Vsak dan od 10.00-13.00 ure