Klinična prehrana 1
Vsebina
Uvod v klinično prehrano in osnovni koncepti klinične prehrane:
- Opredelitev prehranske terminologije;
- Energijska in beljakovinska bilanca;
- Sestava telesa;
- Proces prehranske obravnave;
- Opredelitev podhranjenosti povezane z bolezenskimi stanji: presejanje, obravnava, diagnoza motenj prehranjenosti;
- Vpliv podhranjenosti na delovanje telesa;
- Vpliv podhranjenosti na razvoj kaheksije pri kroničnih boleznih;
- Prevalenca podhranjenosti pri ogroženih populacijah in različnih bolezenskih stanjih;
- Opredelitev in obravnava pre-hranjenosti: funkcionalne in klinične posledice;
- Prikaz uporabe znanja klinične prehrane v perioperativnem obdobju
Kompetence, ki jih pridobijo študenti:
- Poznavanje vloge in pomena klinične prehrane v medicini.
- Študent zna opredeliti prehransko ogroženost in podhranjenost z ustreznimi orodji.
- Študent razume osnovne povezave med prehranskim vnosom in presnovnim stanjem v zdravju in bolezenskih stanjih, s poudarkom na specifičnih prehranskih potrebah različnih populacijskih skupin in individualni obravnavi bolnikov.
- Študent razume in zna opredeliti motnej prehranjenosti in terapevtske pristope.
Vsebina predmeta je usklajena z globalnim kurikulumom klinične prehrane v okviru ESPEN LLL sistema. Pri predmetu bosta izvedena 2 učna modula LLL z mednarodnimi krediti
PDF dokument
PDF dokument
REŽIM ŠTUDIJA
(REŽIM ŠTUDIJA)
URNIK
URNIK KLINIČNA PREHRANA 1 (2024-2025)
OBVESTILA O PREDMETU
DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU