Klinična prehrana 2

 

Vsebina:

Uvod v klinično prehrano pri aktivnem življenjskem slogu

  • Opredelitev terminologije klinične športne prehrane;
  • Pomen gibalnja za zdravje;
  • Pomen gibanja pri KNB;
  • Energijska in beljakovinska bilanca;
  • Fiziološka izhodišča športne prehrane;
  • Motnje delovanja prebavil pri telesni dejavnosti;
  • Opredelitev motenj prehranjenosti pri telesnid ejavnosti;
  • Pomen klinične prehrane pri zdravljenju poškodb in imunski disfunkcije;
  • Klinična obravnava dehidracije.

 Kompetence, ki jih pridobijo študenti:

  • Poznavanje vloge in pomena klinične prehrane pri aktivnem življenju.
  • Zna opredeliti prenizko energijsko dostopnost za bazalno presnovo pri telesni dejavnosti.
  • Razume osnovne povezave med prehranskim vnosom in presnovnim stanjem v zdravju in bolezenskih stanjih, s poudarkom na prehrani pri telesni dejavnosti v različnih populacijskih skupin in pri individualni obravnavi bolnikov.
  • Pozna obravnavo motenj delovanja prebavil pri telesni dejavnosti.
  • Pozna ukrepe za preprečevanje in zdravljenje dehdiracije pri telesni dejavnosti.
  • Razume in zna diagnosticirati REDs.

Vsebina predmeta je usklajena z globalnim kurikulumom klinične prehrane v okviru ESPEN LLL sistema. Pri predmetu bosta izvedena 2 učna modula LLL z mednarodnimi krediti


PDF dokument

PDF dokument


REŽIM ŠTUDIJA

(REŽIM ŠTUDIJA)


URNIK

 

Klinična prehrana 2 2024-25


OBVESTILA O PREDMETU


DRUGE INFORMACIJE O PREDMETU

izr. prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med.
E: nada.rotovnik-kozjek(at)mf.uni-lj.si
T: 01 431 3124
Mobi: 031 790 319

Informacije

Katedra za interno medicino:
E: interna(at)mf.uni-lj.si
T: 01 431 3124
Mobi: 031 790 319

URADNE URE

Katedra za interno medicino:
Vsak dan od 10.00-13.00 ure